Αφαίρεση υπερμεγέθους κύστης οισοφάγου

Περιστατικό

Ασθενής 78 ετών, προσήλθε στο ιατρείο με ιδιαίτερη δύσπνοια στη βάδιση, δεν μπορούσε να βαδίσει πάνω από 50 μέτρα. Στον έλεγχο βρέθηκε μια τεράστια κύστη 10x 10 εκατοστά  στον δεξιό κάτω λοβό. Εκτιμήθηκε ότι πιθανώς να είναι πνευμονική κύστη ή περικαρδιακή κύστη.

Αντιμετώπιση

Κάναμε δεξιά ερευνητική θωρακοτομή και η έκπληξη ήταν ότι η κύστη ήταν εξω-πνευμονική, άσχετη με το περικάρδιο, μια κύστη που εξορμείτο από το τοίχωμα του οισοφάγου, ιδιαιτέρως σπάνια, με λασπώδες περιεχόμενο, ενδεχομένως να ήταν κι ένα εκκόλπωμα εκ γενετής του οποίου έκλεισε ο αυχένας και σταμάτησε να επικοινωνεί με τον οισοφάγο. Αφαιρέθηκε με αυτόματο συρραπτικό και η ασθενής την 5η μετεγχειρητική μέρα έφαγε και την 7η μετεγχειρητική μέρα πήγε στο σπίτι της περπατώντας, χωρίς δύσπνοια, με πλήρως εκπτυγμένο τον δεξιό της πνεύμονα, ο οποίος εμποδιζόταν από αυτή την τεράστια κύστη να λειτουργήσει και να τη βοηθήσει στην αναπνευστική λειτουργία.

Σπανιότητα του περιστατικού

Οι κύστεις οισοφάγου είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο ανατομικό εύρημα, συνήθως είναι συγγενούς αιτιολογίας, δηλαδή  είναι εκ γενετής και κάποια στιγμή μεγαλώνουν στη διάρκεια της ζωής και τότε δημιουργούν κάποια προβλήματα. Ακόμη δε, σπανιότερα οι κύστεις είναι εκκολπώματα με τα οποία γεννήθηκε ο ασθενής, αλλά έκλεισε ο αυχένας επικοινωνίας με το οισοφαγικό τρήμα και έτσι λειτουργήσαν στη συνέχεια σαν απλές κύστεις. Οφείλω να πω ότι στα 30 χρόνια που ασκώ τη χειρουργική θώρακος, είναι το τρίτο περιστατικό το οποίο βλέπω και το μεγαλύτερο που υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία, σαν κύστη οισοφάγου 10 x 10 εκατοστά.

Στη θωρακοχειρουργική εκτός από τον μεγάλο όγκο των περιστατικών που αφορούν τον καρκίνο του πνεύμονα, υπάρχει και μια πληθώρα σπάνιων περιστατικών, συνήθως καλοήθων παθήσεων, που όμως δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία.

Κλειδί η εμπειρία και εξειδίκευση

Η αλήθεια είναι ότι μια έμπειρη θωρακοχειρουργική ομάδα, μελετώντας τις λειτουργικές εξετάσεις του πνεύμονα, τις αξονικές τομογραφίες του θώρακα και ο,τιδήποτε άλλο χρειαστεί μπορεί να προβεί πριν από την επέμβαση στην διαφοροδιαγνωστική προσέγγιση του περιστατικού, δηλαδή να κάνει μια εκτίμηση του προβλήματος, τι μπορεί να είναι, πώς μπορεί να εξελιχθεί, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τον ασθενή. Επίσης, η σύγχρονη τεχνολογία με τις θωρακοσκοπήσεις μας δίνει την  ευκαιρία να δούμε τουλάχιστον με τι έχουμε να κάνουμε, αλλά πάντοτε στα σπάνια και στα μεγάλα περιστατικά, η ανοικτή θωρακοχειρουργική αποτελεί τη θεραπεία εκλογής, καθώς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή. Κι αυτό γιατί ο χειρουργός έχει πάντα τη δυνατότητα να βρίσκεται σε απόλυτη επαφή με τη βλάβη, την οποία καλείται να διορθώσει και άρα, να είναι πιο άμεσος και πιο ουσιαστικός στο έργο του, περιορίζοντας στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!