Οδηγίες για τη σωστή εφαρμογή της απλής χειρουργικής μάσκας

H χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στις περισσότερες δραστηριότητες εκτός της οικίας τους, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη προστασία από πιθανή διασπορά του ιού. Παράλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία φορώντας μάσκα, ενώ προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός στην αίθουσα αναμονής, συστήνεται οι επισκέψεις να γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού, και με ρυθμό ένας (1) ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα (30) λεπτά.

Ο ορθός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ένας.  Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια

Ακολουθούν αναλυτικά οδηγίες, όπως έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ για τη σωστή εφαρμογή των μασκών:

 •     επιλογή του σωστού μεγέθους
 •     εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
 •     εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
 •     πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
 •     ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
 •     αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
 •     αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!
 •     απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
 •     εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
 •     αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
 •     αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

Περιγραφή των στρωμάτων της απλής χειρουργικής μάσκας

Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας είναι χρωματιστό και απωθεί τα υγρά έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης αίματος ή άλλων βιολογικών υγρών αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα το οποίο δεν είναι ορατό.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!