Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, πώς αντιμετωπίζεται;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια ανατομική ανωμαλία της κοιλιακής αορτής του ανθρώπου. Ωστόσο, αυτή η ανωμαλία είναι εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή του ανθρώπου.

 Η ρήξη του ανευρύσματος ακόμα και εκτός του νοσοκομείου έχει θνησιμότητα πάνω από 80%. Για αυτόν το λόγο, το ανεύρυσμα όταν διαγνώσκεται θέλει άμεση αντιμετώπιση. 

Τι είναι ανεύρυσμα;

Είναι η διεύρυνση του αυλού της αορτής πάνω από το διπλάσιο του φυσιολογικού. Η αορτή στην κοιλιά έχει διάμετρο φυσιολογικά 1,5 με 2,5 εκατοστά. Ανεύρυσμα θεωρείται κάθε αορτή πάνω από 3,5 εκ. και όταν η διάμετρος είναι πάνω από 5 εκ., η αποκατάσταση είναι επιβεβλημένη και άμεση. Πριν από χρόνια, η αντιμετώπιση ενός ανευρύσματος ήταν περιπέτεια, σήμερα είναι μια ρουτίνα της αγγειοχειρουργικής.

Πότε χειρουργείται το ανεύρυσμα;

Όταν φθάσει τα 5 εκ. σε διάμετρο, το ανεύρυσμα απαιτεί αντιμετώπιση. Ωστόσο, και σε μικρότερη διάσταση συχνά τίθεται ερώτημα αντιμετώπισης όταν πρώτον, συνυπάρχει στένωση ή απόφραξη αρτηρίας που εμποδίζει την βάδιση του ατόμου, δεύτερον όταν συνοδεύεται από πόνο στη μέση που είναι προάγγελος ρήξης, τρίτον όταν συνυπάρχει διαχωρισμός στο τοίχωμα της αορτής και τέταρτον, όταν το άνω όριο του ανευρύσματος πλησιάζει τις νεφρικές αρτηρίες σε απόσταση 1 εκ. Όλα τα παραπάνω τα αναγνωρίζει και εκτιμά μόνο ο αγγειοχειρουργός.

Πώς αντιμετωπίζεται το ανεύρυσμα;

Είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το ανεύρυσμα είτε χειρουργείται με ανοιχτή επέμβαση, είτε με κλειστή μέθοδο, δηλαδή, ενδαγγειακή τοποθέτηση stent. Κάθε μία μέθοδος έχει ενδείξεις, αντενδείξεις, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Η αντιμετώπιση με ανοιχτό χειρουργείο γίνεται με ανοιχτή λαπαροτομία, δηλαδή, με άνοιγμα της κοιλιακής χώρας. Το ανεύρυσμα απομονώνεται από τα άλλα όργανα της κοιλίας, αφαιρείται και αντικαθίσταται η αορτή με συνθετικό μόσχευμα. Συχνά όταν το ανεύρυσμα συνοδεύεται από στένωση των λαγονίων αρτηριών τότε η αντικατάσταση γίνεται από διχαλωτό μόσχευμα, ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα άκρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία 5-7 ημερών. Αντενδείξεις για χειρουργική αποκατάσταση ανευρύσματος είναι βαριά καρδιοπάθεια, αναπνευστική δυσχέρεια ή αιματολογικά νοσήματα.

Η ενδαγγειακή αντιμετώπιση με stent γίνεται χωρίς άνοιγμα της κοιλιακής χώρας. Βασίζεται στη δημιουργία νέου αυλού εντός του ανευρύσματος με την τοποθέτηση stent που «γαντζώνει» στον αυχένα του ανευρύσματος, για αυτό πρέπει να υπάρχει μία ασφαλής απόσταση του ανευρύσματος 1 εκ. από τις νεφρικές αρτηρίες, ώστε να μπορεί να σταθεροποιηθεί το stent. Είναι αλήθεια ότι η ενδαγγειακή χειρουργική έδωσε άλλον αέρα στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων. Ωστόσο, δύο πράγματα παίζουν ρόλο στην επιτυχία. Πρώτον, η επιλογή των ασθενών και δεύτερον η εμπειρία της ομάδας. Πριν την τοποθέτηση του stent απαιτείται λεπτομερειακό μέτρημα διαστάσεων και αποστάσεων. Είναι πολύ σημαντικό το stent στην κοιλιακή αορτή να εφαρμόζει απόλυτα. Δεν πρέπει ούτε να στενεύει, αλλά ούτε και να περισσεύει.

Οι ασθενείς με ανεύρυσμα δεν πρέπει πλέον να φοβούνται. Αντίθετα, σήμερα, πλέον η αντιμετώπιση είναι μια ρουτίνα που στα χέρια εξειδικευμένης ομάδας έχει άριστα αποτελέσματα. Στην Κεντρική Κλινική Αθηνών εφαρμόζουμε και τις 2 μεθόδους, επιλέγοντας την ορθότερη για το καλύτερο αποτέλεσμα.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!