Χειρουργική κιρσών χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα, χωρίς νοσηλεία

Οι κιρσοί βρίσκονται στο υποδόριο, δηλαδή κάτω από το δέρμα, σε μη ανατομικές θέσεις. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι κιρσοί δεν αποτελούν διευρύνσεις φυσιολογικών φλεβών, είναι αποκλειστικά παθολογικές φλέβες. Η εμφάνιση των κιρσών οφείλεται στην στασιμότητα αίματος στα κάτω άκρα. Το συσσωρευμένο αίμα ασκεί μεγάλες πιέσεις στο φλεβικό δίκτυο και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί τους παθολογικούς κιρσούς, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά νεοσύστατος χώρος για να χωρέσει το στάσιμο αίμα των κάτω άκρων.

Αν και στην αρχή οι κιρσοί αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα, στη συνέχεια εξελίσσονται στη βασικότερη αιτία για την εμφάνιση μιας σειράς συμπτωμάτων όπως είναι το πρήξιμο, οι κράμπες, ο κνησμός, η μελάχρωση του δέρματος, ο πόνος. Απουσία θεραπείας, οι κιρσοί χειροτερεύουν και μπορεί να ευθύνονται για σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η οξεία θρόμβωση ή μία χρόνια θρομβοφλεβίτης ακόμα και η αιμορραγία και στο τέλος,  το άτονο έλκος, δηλαδή η νέκρωση του δέρματος και η πρόκληση μιας χρόνιας «πληγής» στο πόδι και κυρίως κοντά στους αστραγάλους.

Η ριζική θεραπεία είναι η αφαίρεση της μείζονος σαφηνούς φλέβας που στην ανεπάρκεια ευθύνεται για την αντιστροφή ροής και για την “γενίκευση” των κιρσών. Στην κλασική μέθοδο (που περιγράφηκε ανωτέρω) η αφαίρεση γίνεται με εκρίζωση και χειρουργικές τομές και ράμματα.

Στη σύγχρονη χειρουργική αποκατάσταση χωρίς τομές, χωρίς ράμματα και χωρίς νοσηλεία η αφαίρεση είναι λειτουργική. Δηλαδή, χωρίς να αφαιρεθεί η φλέβα καταστρέφεται και εξαφανίζεται. Η επέμβαση γίνεται χωρίς γενική νάρκωση, αλλά μόνο με τοπική αναισθησία, η παραμονή στην κλινική είναι για 3-5 ώρες και η επάνοδος στην εργασία και την καθημερινότητα είναι σε 48 ώρες με την καθημερινή εφαρμογή ελαστικής κάλτσας για 10-15 ημέρες.

Τα στάδια της επέμβασης είναι:

1. Είσοδος της ίνας Laser ή RF (ραδιοσυχνότητες) σε όλο το μήκος της σαφηνούς υπό συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση.

2. Διοχέτευση θερμικής ενέργειας από πηγή laser ή RF με αποτέλεσμα τη θερμική καταστροφή της φλέβας. Έξοδος ίνας και περίδεση με ελαστικό επίδεσμο.

3. Μετά από 2 μήνες οι περισσότεροι κιρσοί έχουν εξαφανιστεί. Όσοι επιμένουν αντιμετωπίζονται με έγχυση σκληρυντικής ουσίας με λεπτή βελόνα στο ιατρείο.

kirsoi


     

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!