Φλεβική ανεπάρκεια κάτω άκρων

Οι φλεβικές παθήσεις αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας στις μέρες μας, προσβάλλοντας ακόμη και νεαρούς ενήλικες, ενώ η συχνότητά τους αγγίζει το 70% μετά το 50ο έτος της ηλικίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες αναφορικά με τη συχνότητα της πάθησης στις ΗΠΑ καταγράφουν ότι 80 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια μορφή φλεβικής νόσου, δηλαδή πάνω από 25% του γενικού πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων εγγυάται την αποφυγή των επιπλοκών, διασφαλίζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής στον ασθενή.

 Ας δούμε όμως, τι είναι η φλεβική ανεπάρκεια και πού οφείλεται.

Η αποστολή του φλεβικού συστήματος στα πόδια είναι η επιστροφή του αίματος προς τις δεξιές κοιλότητες της καρδιάς και από εκεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Η φλεβική ανεπάρκεια είναι παθολογική κατάσταση κατά την οποία η φλεβική επιστροφή καθυστερεί (1ο και 2ο στάδιο) ή έχει αντιστραφεί (3ο και 4ο στάδιο).

Η ανατομική αιτία της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η καταστροφή των βαλβίδων του φλεβικού συστήματος που με τη λειτουργία τους ικανοποιούσαν τη ροή προς τα επάνω, ακόμα και στην όρθια στάση του σώματος. Έτσι, στην παθολογική κατάσταση το αίμα αντιστρέφει ροή και για να δημιουργήσει νέο “χώρο”, ο οργανισμός “κατασκευάζει” φλεβικό δίκτυο παράτυπα, δηλαδή δημιουργούνται πρώτα οι ευρυαγγείες (επιφανειακά φλεβίδια με διάμετρο 2-3 χιλ) και στη συνέχεια οι κιρσοί.

Η σταδιοποίηση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η εξής:

  • στάδιο 1: ευρυαγγείες και τηλαγγειεκτασίες
  • στάδιο 2: κιρσοί
  • στάδιο 3: κιρσοί και οίδημα (πρήξιμο) το κατώτερο τμήμα της κνήμης και μελάχρωση δέρματος
  • στάδιο 4: δερματικό έκζεμα και άτονο έλκος κνήμης

Ενημερωθείτε εδώ για την αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!