Συμπτώματα

Κυριότερα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζονται οι χειρουργικές παθήσεις

Βήχας: είναι το κατεξοχήν σύμπτωμα των παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος. Προκύπτει όταν ερεθίζεται ο βλεννογόνος των βρόγχων ή της τραχείας κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φλεγμονή, σε οποιοδήποτε όγκο ο οποίος πιέζει ή διηθεί το τοίχωμα του βρόγχου ή στον οποιοδήποτε λεμφαδένα ο οποίος πιέζει τους βρόγχους. Οι βρόγχοι είναι τα μόνα όργανα μέσα στον πνεύμονα που έχουν αίσθηση, ο ίδιος ο πνεύμονας δεν έχει αίσθηση για αυτό και δεν αισθανόμαστε τίποτε, οτιδήποτε και αν συμβαίνει στο εσωτερικό του πνευμονικού περιεγχύματος.

Δύσπνοια : τη διαχωρίζουμε στην οξεία και στην χρόνια. Οξεία δύσπνοια μπορεί να οφείλεται σε ξένο σώμα που σφηνώθηκε σε κάποιον βρόγχο ή στην τραχεία, σε οξύ πνευμοθώρακα, σε πνευμονική εμβολή, σε τραυματισμό του θωρακικού τοιχώματος, σε βρογχόσπασμο (μέσα στα πλαίσια βρογχικού άσθματος ή αλλεργικού άσθματος). Οξεία δύσπνοια μπορεί να συμβαίνει όμως και σε κάποια καρδιοπάθεια, π.χ. έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο ακόμα και σε οξεία κοιλία, δηλαδή σε βαριά φλεγμονή μέσα στην κοιλιακή περιοχή. Η χρόνια δύσπνοια είναι αυτή η οποία σταδιακά επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα, μπορεί να οφείλεται σε όγκο σε πνευμονία ή σε απόστημα που μεγαλώνει, σε πλευριτική συλλογή ή εμπύημα το οποίο πολλαπλασιάζεται. Και οι δύο καταστάσεις είναι αρκετά σοβαρές και τις περισσότερες φορές χρειάζονται νοσηλεία.

Συριγμός κατά την εισπνοή: οφείλεται σε στένωση της τραχείας ή του βρόγχου και τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ξένο σώμα ή σε στένωση βρόγχου ή τραχείας από όγκο του πνεύμονος ή άλλου οργάνου, π.χ. του μεσωθωρακίου, ο οποίος πιέζει το τραχειοβρογχικό δένδρο.

Πόνος στον θώρακα: οφείλεται σε όγκο του πνεύμονα που διηθεί το θωρακικό τοίχωμα, σε κατάγματα πλευρών, σε όγκους του θωρακικού τοιχώματος, σε πνευμονική εμβολή, σε τραυματισμό απέξω και σε θλάση. Πόνος μπορεί να εμφανιστεί και σε παθολογία της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Αιμόπτυση: κατάσταση κατά την οποία αίμα βγαίνει από το τραχειοβρογχικό δένδρο με βήχα. Πρέπει πάντα να το διαχωρίζουμε από την αιματέμεση, δηλαδή τον εμετό με αίμα που προέρχεται από το στομάχι (γαστρορραγία). Η αιμόπτυση υποδηλώνει διήθηση μικρών ή μεγαλυτέρων αγγείων κοντά στους βρόγχους, λόγω της οποίας παράγεται αίμα, το οποίο βγαίνει με βήχα από το τραχειοβρογχικό δένδρο. Μπορεί να οφείλεται σε μια πνευμονία, μπορεί να οφείλεται σε φυματίωση, μπορεί να οφείλεται σε καρκίνο.

Κυάνωση: κατάσταση κατά την οποία εμφανίζονται μελανά χείλη, μελανά δάχτυλα κυρίως ονυχοφόρες φάλαγγες. Οφείλονται σε κακή ανταλλαγή οξυγόνου με διοξείδιο στον πνεύμονα από πάρα πολλά αίτια. Η κυάνωση είναι κατάσταση η οποία πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσει τον ασθενή στον παθολόγο ή στον πνευμονολόγο για την περαιτέρω διαγνωστική προσπέλαση.

Πρήξιμο στα άκρα και το κεφάλι:

κατάσταση η οποία δηλώνει αδυναμία ή μεγάλη δυσκολία φλεβικής επιστροφής από τα χέρια και το κεφάλι προς την καρδιά. Οφείλεται τις περισσότερες φορές σε όγκο (καλοήθη ή κακοήθη) ή σε βαρύτατη φλεγμονή η οποία πιέζει την άνω κοίλη φλέβα που βρίσκεται στον δεξιό πνεύμονα και είναι υπεύθυνη για την απαγωγή του φλεβικού αίματος από τα χέρια και το κεφάλι.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!