Κιρσοί-φλεβίτις-ευρυαγγείες. Τι πρέπει να κάνουμε

Ένα μεγάλο ερώτημα στους ανθρώπους(κυρίως γυναίκες) είναι πως αντιμετωπίζουμε την φλεβίτιδα στα πόδια. Πότε είναι επικίνδυνη, πότε είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα και σε ποιο γιατρό πάμε.

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο.

Ο ειδικός γιατρός που μπορεί με επάρκεια να συμβουλεύσει για κιρσούς είναι ο αγγειοχειρουργός που γνωρίζει όλα τα είδη των θεραπειών. Τα δε είδη θεραπειών είναι πολλά με διαφορετικές ενδείξεις το καθένα.
Τι είναι όμως οι κιρσοί, η φλεβίτις και οι ευρυαγγείες…

ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ είναι εξαιρετικά επιφανειακές φλέβες με διάμετρο κάτω του χιλιοστού που όταν είναι πολλές μαζί δίνουν στο δέρμα μια ερυθρή χροιά που προκαλεί αισθητικό πρόβλημα και συχνά πονάει τοπικά σε μια δύσκολη και κουραστική μέρα με πολλή ορθοστασία. Οι ευρυαγγείες είναι συχνές σε λεπτά και διαφανή δέρματα κατεξοχήν σε γυναίκες και μάλιστα ξεκινούν από νεαρή ηλικία. Δεν είναι παθολογικό πρόβλημα αλλά μάλλον κατασκευαστικό και δεν έχουν επιπλοκές παρά μόνο όταν πονούν πολύ που σημαίνει ότι θέλουν αντιμετώπιση. Ο πόνος είναι προειδοποίηση ότι κάτω από την ευρυαγγεία υπάρχει επίσημος φλεβικός κλάδος που την τροφοδοτεί και άρα αυτή θα μεγαλώσει ή θα δημιουργηθούν και άλλες εκεί κοντά στο πόδι. Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ των ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΩΝ είναι υποχρεωτική όταν πονούν και προαιρετική όταν είναι αισθητικό πρόβλημα. Οι μέθοδοι είναι κοινοί.

Η πλέον αποτελεσματική μέθοδος είναι η ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. Είναι η έγχυση ουσίας στον αυλο της φλέβας που προκαλεί το άδειασμα της και την καταστροφή και συγκόλληση των τοιχωμάτων της. Η μέθοδος γίνεται στο ιατρείο, το πόδι δένεται ελαστικό επίδεσμο για τρεις μέρες κατά τις οποίες ο/η ασθενής είναι ελεύθερη να συνεχίσει όλες τις δραστηριότητες της εκτός από να λύσει τον ελαστικό επίδεσμο στο πόδι της για 3 μέρες. Άλλη μέθοδος είναι η χρήση LASER στις ευρυαγγείες με εξίσου άριστα αποτελέσματα ή η χρήση ραδιοκυμάτων RF. Όλα γίνονται σε επίπεδο ιατρείου και δεν είναι χειρουργεία.

Η ΦΛΕΒΙΤΙΣ είναι η εμφάνιση φλεβών στα πόδια με διάμετρο άνω των 2 χιλιοστών και είναι εμφανείς μόνο στην όρθια θέση και όχι σε ύπτια. Η περιούσια φλεβίτιδας είναι ένα πρώτο στάδιο φλεβικής ανεπαρκείας, αδυναμίας δηλαδή των φλεβών να φέρουν εις πέρας το έργο τους που είναι να επιστρέφουν το αίμα από τα άκρα προς τους πνεύμονες και την καρδιά. Αποτέλεσμα αυτής της αδυναμίας είναι η στάση του αίματος στα άκρα και η αύξηση της πίεσης στις φλέβες που φουσκώνουν και είναι εμφανείς. Αυτός είναι ο μηχανισμός δημιουργία της φλεβίτιδας. Κυριότεροι παράγοντες που την ευνοούν είναι...

1. Η ορθοστασία

2. Η παχυσαρκία και οι μεγάλες αυξομειώσεις βάρους

3. Η κληρονομικότητα

4. Οι πολλές εγκυμοσύνες η οι δίδυμες κυλήσεις 

5. Μια παλαιότερη θρόμβωση... 

Η φλεβιτις είναι υποχρεωτικό να θεραπευθεί διότι έχει επιπλοκές. Οι κυριότερη επιπλοκή είναι η επιφανειακή θρόμβωση που προκαλεί πόνο τοπικό, ερυθρότητα και πρήξιμο. Και σε δεύτερο χρόνο φλεγμονή με μικροβιακό παράγοντα του δέρματος. Τότε μιλάμε για Θρομβωφλεβιτιδα που έχει εικόνα θορυβώδη. Η θεραπεία της φλεβίτιδας στα πρώτα στάδια, όταν δηλαδή είναι τοπική και περιορισμένη, είναι η ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ όπως και στις ευρυαγγειες αλλά με πιο ισχυρό φάρμακο να εγχεεται στην φλέβα. Στην φλεβίτιδα δεν χρησιμοποιούμε Laser h RF. Σπανιότερα σε εκτεταμένες φλεβίτιδες με μεγάλο δίκτυο συστήνουμε τοπική αφαίρεση, συνδυασμένη με σκλητοθεραπεια και φλεβοτονοτικα φάρμακα που ενδυναμώνουν την φλεβική επιστροφή του αίματος από τα ποδιά προς την καρδιά. Έτσι εξαφανίζεται το πρήξιμο, τα βαριά και κουρασμένα πόδια και απομακρύνεται ο φόβος της θρόμβωσης.

ΟΙ ΚΙΡΣΟΙ είναι κάτι πολύ σοβαρότερο ασφαλώς. Είναι η πλήρης ανεπάρκεια των φλεβών να επιτελέσουν το έργο τους. Η δυνατότητα τους να μεταφέρουν το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά "νικώντας" την βαρύτητα βασίζεται κυρίως στην λειτουργία βαλβίδων κατά μήκος των φλεβών που ανοίγουν και κλείνουν ρυθμικά εξασφαλίζοντας την άνοδο του αίματος. Όταν μια η περισσότερες βαλβίδες καταστραφούν τότε το αίμα λιμνάζει στο πόδι με αποτέλεσμα αυτό να πρήζεται και να βαραίνει. Σε αυτήν την περίπτωση οι φλέβες διατείνονται και γεμίζουν αίμα. Στο κρίσιμο αυτό σημείο υπάρχουν δυο εκδοχές. Είτε το αίμα "παγώσει" δηλαδή θα προκληθεί θρόμβωση με θορυβώδη συμπτώματα (πόνος, πρήξιμο, θερμοτης, αδυναμία βάδισης), είτε ο οργανισμός θα δημιουργήσει δίκτυο νέων φλεβών γαι να διοχετεύσει το αίμα σ αυτές. Έτσι δημιουργούνται οι κιρσοί που στην πραγματικότητα είναι ένα στάδιο πριν τη θρόμβωση. Οι κιρσοί είναι αιτία για κακή ποιότητα ζωής με βαριά πόδια την ημέρα και πολλές κράμπες το βραδύ στον ύπνο. Προκαλούν ιδίως το καλοκαίρι αίσθημα καυσους και συχνά ο/η ασθενής βρέχει τα πόδια για ανακούφιση. Ανακούφιση ακόμα φέρνει η βάδιση και ακόμα πιο πολύ το ανέβασμα σκάλας διότι έτσι με την λειτουργία των μυών "σπρώχνεται" το αίμα προς τα πάνω. Αντίθετα η ακινησία η ορθοστασία τα τακουνιά και η δουλειά γραφείου είναι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Η θεραπεία των κιρσών είναι η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ αφαίρεση τους αλλά μαζί και όλου του φλεβικού άξονα που έχει τις ανεπαρκουσες βαλβίδες(σαφηνής φλέβα). Η επέμβαση είναι άριστα ανεκτή από τον ασθενή. Απαιτεί νοσηλεία μιας ημέρας. Γίνεται με νάρκωση (γενική η επισκληριδιο). Η επιστροφή στην εργασία είναι σε 2 εβδομάδες για εργασία γραφείου και σε 3 η 4 εβδομάδες για βαρύτερες εργασίες.

Οι επιπλοκές των κιρσών είναι μεγάλη εν τω βαθει θρόμβωση που είναι αναπηρία ουσιαστικά διότι ο ασθενής ζει με αντιπηκτικά και με τον φόβο πάντα της υποτροπής, το άτονο έλκος που προκαλείται από την λέπτυνση και νέκρωση του δέρματος πάνω από τον κιρσό και η αυτόματη αιμορραγία από την ρήξη του κιρσού. Όλες οι επιπλοκές είναι ιδιαιτέρα σοβαρές και απειλητικές ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται με άλλα νοσήματα (διαβήτης, καρδιόπαθειες, αναπν. Δυσχέρειας κλπ)

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά περιστατικά με επιπλοκές της φλεβικής ανεπάρκειας λόγω κακής ενημέρωσης των ανθρώπων για την απειλή μιας εύκολα αντιμετωπίσιμης κατάστασης.

πηγή: eviatop

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!