Συμπτώματα παθήσεων φλεβών

Τα συμπτώματα των παθήσεων των αγγείων είναι διαφορετικά για τις παθήσεις των αρτηριών από τις παθήσεις των φλεβών. Για αυτό το ιστορικό και καλή κλινική εξέταση είναι μεγάλης αξίας στην αγγειοχειρουργική. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι για τις φλέβες: πρήξιμο στα άκρα, κράμπες, κνησμός, μελάχρωση δέρματος, πόνος, αιμορραφία, άτονο έλκος.

Πρήξιμο στα κάτω άκρα

Το σύμπτωμα αυτό αφορά κυρίως τις φλεβικές παθήσεις και είναι αποτέλεσμα της κακής επιστροφής του αίματος μέσω του φλεβικού δικτύου, προφανώς σε έδαφος ανεπάρκειας των φλεβών, θρόμβωσης ή θρομβοφλεβίτις ή κιρσών. Οπωσδήποτε όμως πρήξιμο μπορεί να υπάρχει και σε νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια, υπολευκωματιναιμία και μια σειρά άλλων παθήσεων. Η διάγνωση της φλεβικής ανεπάρκειας ως αίτιον του πρηξίματος στα κάτω άκρα είναι το tripplex των κάτω άκρων.

Κράμπες

Οι κράμπες είναι επώδυνες αυτόματες μυϊκές συσπάσεις των μυών κυρίως της γαστροκνημίας. Συμβαίνει περισσότερο τις νυκτερινές ώρες και οφείλεται σε φλεβική ανεπάρκεια και μετά από την κόπωση της ημέρας

Κνησμός

Είναι η γνωστή «φαγούρα» στα κάτω άκρα που οφείλεται στη φλεβική στάση και τον ερεθισμό των νευρικών απολήξεων του δέρματος από την πίεση που ασκεί το φλεβικό δίκτυο. Βεβαίως κνησμός μπορεί να υπάρχει και από αλλεργίες, άλλες δερματοπάθειες και άλλα νοσήματα.

Μελάχρωση του δέρματος

Είναι ο σκουρόχρωμος χρωματισμός του δέρματος και της επιδερμίδας οφείλεται στη φλεβική στάση και στην έξοδο από τα αιμοφόρα αγγεία σταδιακά και χρονίως των συστατικών αποδόμησης της αιμοσφαιρίνης. Οφείλεται στη χρόνια φλεβική στάση του αίματος από τη φλεβική ανεπάρκεια. Είναι ενδεικτικό χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Η μελάγχρωση του δέρματος είναι προάγγελος ατόνου έλκους στην περιοχή.

Πόνος

Πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε μια σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια, εν τω βάθει θρόμβωση ή θρομβοφλεβίτι από την πολύ μεγάλη τάση που δημιουργεί η στάση του αίματος αλλά βεβαίως πόνος στα άκρα μπορεί να προκληθούν από πάρα πολλές αιτίες.

Αιμορραγία

Είναι σπάνια αλλά εξαιρετικά επικίνδυνη επιπλοκή των κιρσών και της θρομβοφλεβίτιδας. Αφορά την αυτόματη ρήξη και αιμορραγία κιρσού, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η παντελής έλλειψη πόνου κάτι το οποίο σημαίνει ότι εάν συμβεί το βράδυ στον ύπνο μας ή σε κάποια στιγμή της ζωής μας που δεν μπορούμε να δούμε ή να παρακολουθήσουμε τα πόδια μας, μπορεί να έχουμε μεγάλη απώλεια αίματος την οποία συμπτωματικά να διαπιστώσουμε με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Άτονο έλκος

Είναι απώτερη επιπλοκή μιας χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας ή θρομβοφλεβίτιδος, όπως περιγράφτηκε και παραπάνω στις χειρουργικές παθήσεις. Το άτονο έλκος της κνήμης έχει σοβαρή πιθανότητα επιπλοκών διότι είναι πύλη εισόδου μικροβίων και χρειάζεται οπωσδήποτε συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση ανάλογα με τη βαρύτητα του νοσήματος που το προκάλεσε.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!