Συμπτώματα παθήσεων αρτηριών

Για τις παθήσεις των αρτηριών τα κυριότερα συμπτώματα είναι: ζάλη και αστάθεια στη βάδιση, στιγμιαία απώλεια συνείδησης, στιγμιαία απώλεια όρασης, μικρό παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρύο σκέλος, αδυναμία βάδισης/ εύκολη κόπωση γάμπας, πόνος στα άκρα, πόνος στην οσφύ, γάγγραινα/ νέκρωση δακτύλου.

Ζάλη και αστάθεια κατά τη βάδιση

Σύμπτωμα το οποίο έχει σχέση με την λειτουργία της παρεγκεφαλίδος και του κεντρικού νευρικού συστήματος γενικότερα. Στις αρτηριακές παθήσεις βασικά οφείλεται σε αιμοδυναμικά σοβαρή στένωση της έσω καρωτίδος με αποτέλεσμα είτε τη μειωμένη αιμάτωση του ημισφαιρίου του εγκεφάλου, είτε την εκτόξευση μικροσκοπικών θρόμβων από τη στένωση της καρωτίδος προς τα αγγεία του ημισφαιρίου. Βεβαίως, υπάρχουν και άλλα νοσήματα που μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή αστάθεια κατά τη βάδιση, νοσήματα της παρεγκεφαλίδος, όγκοι του εγκεφάλου, αιματώματα εγκεφάλου κλπ.

Στιγμιαία απώλεια συνείδησης

Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αιμοδυναμικά σοβαρής στένωσης της καρωτίδος. Οφείλεται στην εξαιρετικά μειωμένη αγγείωση του ημισφαιρίου. Στιγμιαία απώλεια συνείδησης σημαίνει οπωσδήποτε εκτίμηση από γενικό γιατρό ή παθολόγο και ενδεχομένως και νοσηλεία

Στιγμιαία απώλεια της όρασης

Οφείλεται σε μικροθρόμβους ή σε μείωση της αγγείωσης της έξω καρωτίδος που είναι κλάδος της κοινής καρωτίδος και στέλνει αίμα στην οφθαλμική αρτηρία.

Μικρό παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο

Έχει την ίδια αιτιολογία με τη στιγμιαία απώλεια συνείδησης απλώς είναι λίγο πιο παρατεταμένη απώλεια συνείδησης και δημιουργία συμπτωματολογίας εγκεφαλικού επεισοδίου, που σημαίνει ημιπληγία, μόνιμη ή παροδική, απώλεια αισθητικότητος κλπ.

Κρύο σκέλος

Γενικώς η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο σκελών είναι ένδειξη μειωμένης αρτηριακής κυκλοφορίας στο κρύο σκέλος αλλά και γενικότερα ένα χρόνια παγωμένο πόδι χρήζει ελέγχου με tripplex τουλάχιστον της αρτηριακής κυκλοφορίας. Σοβαρό επίσης σύμπτωμα είναι το απότομα παγωμένο πόδι το οποίο συνδυάζεται με πόνο το οποίο δεν είναι μόνο ενδεικτικό στένωσης ή κακής κυκλοφορίας αλλά ενδεχομένως και αρτηριακής εμβολής ή και θρόμβωσης του αρτηριακού δικτύου.

Αδυναμία βάδισης και εύκολη κόπωση της γάμπας

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της αρτηριακής ανεπάρκειας και της στένωσης της απόφραξης αρτηρίας σε ένα πόδι αυτό που στην ιατρική ορολογία λέγεται διαλείπουσα χωλότης. Και το οποίο χαρακτηριστικά περιγράφει ο ασθενής ότι «γιατρέ μου μπορώ να περπατήσω 100 ή 150 μέτρα, στη συνέχεια με πιάνει ένας πόνος στη γάμπα που με αναγκάζει να σταματήσω, κάθομαι 3 με 5 λεπτά και μετά συνεχίζω για τα επόμενα 150 μέτρα».

Πόνος στα κάτω άκρα

Οξύς πόνος στα κάτω άκρα αν συνδυάζονται με κρύο πόδι ενδεχομένως να σημαίνει αρτηριακή απόφραξη, οξεία αρτηριακή απόφραξη ή και θρόμβωση. Πόνος στην οσφυϊκή μοίρα ή στους γλουτούς σημαίνει σοβαρή στένωση ή και απόφραξη των κεντρικών αρτηριών της κοιλιάς, των λαγονίων αρτηριών που στέλνουν το αίμα σε κάθε πόδι.

Γάγγραινα και νέκρωση δακτύλου

Η γάγγραινα ή η νέκρωση ενός δακτύλου και η κακή ή αδυναμία επούλωσης του είναι σοβαρότατο σύμπτωμα, ενδεικτικό εξαιρετικά μειωμένης αιμάτωσης του σκέλους. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με διαλείπουσα χωλότητα (αδυναμία βάδισης ή εύκολη κόπωση της γάμπας) που όμως ο ασθενής δεν την διαπιστώνει διότι λόγω της γάγγραινας και του πόνου δεν περπατάει. Το 70% των νεκρώσεων των δακτύλων και της γάγγραινας οφείλεται στο διαβητικό πόδι, δηλαδή σε αποφρακτική αρτηριοπάθεια μαζί με διαβητική αγγειοπάθεια. Η γάγγραινα είναι ένα σύμπτωμα το οποίο επιβάλλει νοσηλεία, λεπτομερειακές εξετάσεις, tripplex αρτηριών ενδεχομένως και αγγειογραφία. Νόμος της αγγειοχειρουργικής είναι ότι καμία γάγγραινα και καμία νέκρωση δεν αντιμετωπίζεται με χειρουργικό καθαρισμό αν πρώτα δεν διορθωθεί με οποιονδήποτε τρόπο η κεντρικότερη αποφρακτική αρτηριοπάθεια αν δεν αυξηθεί δηλαδή η αιμάτωση στα δάκτυλα είναι περιττό να επιχειρούμε να απομακρύνουμε τους νεκρούς ιστούς και να περιμένουμε να επουλώσει το υπόλοιπο πόδι.

contentBottom

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ιατρικό Ψυχικού
Άντερσεν 1, Ψυχικό 115 25
Τηλ. Κέντρο: +30 2106974015
Fax: +30 2106911902

athens

Διεύθυνση Χαλκίδας
Ελ. Βενιζέλου 40, Χαλκίδα 34100
Τηλ: +30 22210 79850
Fax: +30 22210 76941

chalkida

iatriko

 
Κλείστε Online Ραντεβού!